En del av ett av utställningsobjekten i "Från rot till barr".

Från rot till barr - allt du kan göra av en gran

Vilken relation har du till granen? Är det i form av papper, trägolv, plywood eller kanske julgran? Granen kan användas till så mycket mer och det är vad utställningen ”Från rot till barr” vill lyfta fram.

Granen är det vanligaste träslaget och samtidigt det viktigaste, sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Ändå används den nästan bara till sågade produkter och massaved. Granvirket är lätt, mjukt och elastiskt och har i norra delarna av landet använts till exempelvis räfsskaft, skidor, lieorv och stegar.

Föreläsningar 12 januari

Den 12 januari arrangeras en eftermiddag med föreläsningar av två träentusiaster från länet som på olika vis valt att förädla materialet.

Företaget Lith Lith Lundin bygger sin hållbara möbelproduktion på en princip om att allt ska finnas inom en fem mils radie. På bara några år har några av företagets produkter intagit de finaste möbelsalongerna i Milano, London och New York.

Lith Lith Lundin -  miljömedvetet alternativ

Erik Lith, möbeldesigner och en i trion Lith Lith Lundin, föreläser om konceptet där allt material i produktionen hämtas från närområdet. Gruppens möbelmakeri är ett miljömedvetet alternativ till dagens industriella möbelproduktion.

Niklas Karlsson -  aktuell med boken Konsten att tälja

Niklas Karlsson, driver företaget ahardslojdlife och arbetar med allt från musik, slöjd, kurser till byggnadsvård. Han är en ambassadör för slöjden som hantverk men bejakar också mystiken i det levande materialet och arvet i slöjden. Nu senast är Niklas aktuell med boken Konsten att tälja.

-  I tider av återbruk och att ta tillvara på resurser är det fint att få presentera Niklas och Erik som föreläsare i samband med utställningen Från rot till barr. Dom är sanna ambassadörer för trä och slöjd och dessutom väldigt framgångsrika i det dom gör, förhoppningsvis kan deras föreläsningar inspirera andra till någon form av hantverk, säger Eva Carlborg, verksamhetsutvecklare Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Tid och plats:
12 januari 13.00–15.30, Silvanum. Arrangemanget är kostnadsfritt. (Vid föranmälan bjuds det på fika.)

Foto: Eva Carlborg och Linda Gustafsson förbereder inför utställningen.

Inom industrin används specialcellulosa som förädlas vidare till bland annat textil, så kallad viskos. Textilier av viskos har flera fördelar ur ett miljömässigt perspektiv jämfört med bomull, som materialet påminner om. Tät och jämnvuxen gran har bra akustiska egenskaper och används vid tillverkning av musikinstrument. Inom slöjdområdet används även grenar och rötterna till främst korgar. Traditionellt sett har barken används vid garvning av läder, men även som föda i nödtider.

- Inom livsmedelsbranschen tar sig granen in och används som krydda i gransirap, saft, glögg och öl. Utställningen vill berätta om granens möjligheter och inspirera till att ta tillvara och utveckla mer av de resurser som granen har, säger Eva Carlborg, verksamhetsutvecklare, Region Gävleborg.

Foto: Några av föremålen från utställningen. Konstnärer fr.v. är Lars-åke Karlsson,  Eva Magnusson, Kerstin Lindroth och Ingrid Andreasson.