Att dekonstruera en Ockelbodräkt – är det möjligt?

Känner du dig klädd eller utklädd i folkdräkt? Vad vill du visa genom att bära dräkt? Är det tillåtet att klippa sönder dräkten som mormor sydde för att göra helt nya saker? Ja, i alla fall enligt konstnären Maria Forsling Jenke - om materialet används till att skapa någonting nytt.

Datum & tid: 2 mars, 12.30 – 15.45. (Utställningen pågår 2 mars – 24 mars)
Plats: Silvanum, Gävle.
Kostnad & entré: Fri entré, anmäler du dig till eva.carlborg@regiongavleborg.se  senast 28 februari så bjuder vi på fika i pausen.

Är det tillåtet att bryta ner en ärvd Ockelbodräkt i bitar? Om det tvistar de lärde. Den här frågan skiljer nämligen folkdräktsentusiaster från återbrukskonstnärer. I anslutning till invigningen av utställningen ”Att dekonstruera en Ockelbodräkt”, 2 mars på Silvanum i Gävle, får du möjlighet att fördjupa dig i frågan i ett panelsamtal om dräkt och identitet.  Invigningstalar gör konstkonsulenten Erik Anderman och konstnären bakom utställningen, Maria Forsling Jenke, berättar samtidigt om projektet.

- Frågor om kulturarv, folkdräktens betydelse och återbruk ligger helt rätt i tiden, så det är väldigt intressant att de hamnar i fokus under utställningen och i panelsamtalet. Folkdräkten har för många blivit en viktig del av vårt kulturarv och kan betraktas som en symbol för nationella och lokalt förankrade identiteter. Men, likväl som folkdräkten i sig skulle kunna synliggöra något slag av rötter, kan nytolkningar vara ett sätt att förmedla och nyansera den intressanta kulturhistorien bakom dräkten och vara ett sätt att hylla men också utmana de gamla hantverkstraditionerna och vad de kan tänkas säga om identitet, säger Erik Anderman, konstkonsulent, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Foto: Ockelbodräkten rekonstruerades på 1920-talet och ser ut så här i sina ursprungliga delar. Den dräkt som Maria utgått från är dock tillverkad på 1980-talet. Fotograf: Maria Forsling Jenke.

Allt har tillvaratagits - ner till minsta tygbit

Att utställningen väcker starka känslor märktes tydligt på Kurbits hemsida där inlägget blev en tydlig vattendelare. En del tycker att en ska behålla dräkten som den är och andra tycker att det var okej att göra något nytt av den. Av dräktens samtliga delar – exempelvis livkjol, förkläde, linsärk och bindmössa har Maria Forsling Jenke skapat 100 nya färgstarka föremål. Allt från den ärvda Ockelbodräkten har tillvaratagits, ner till minsta tygbit.

- Maria Forsling Jenke har tagit tillvara det gamla, men förvandlat det till något nytt. Ett kulturarv är ju inte enbart det gamla som bevarats – utan också förståelsen om att traditioner hela tiden är i förändring. Vi tolkar helt enkelt vår historia genom att sätta vår personliga prägel på den, avslutar Eva Carlborg, verksamhetsutvecklare i hemslöjd, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Foto: Ett urval av föremålen som producerats av Maria Forsling Jenkes Ockelbodräkt. Fotograf: Maria Forsling Jenke.

Mer om invigningen

Invigningen arrangeras av Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund och Kultur Gävleborg i samarbete med konstnären Maria Forsling Jenke och Filmform. Medverkar under dagen gör, förutom Maria, etnologen, konstnären och riksspelmannen Anna Lindkvist Adolfsson. Dessutom visas filmregissören Liselotte Wajstedts kortfilm Koltloop – en film som skildrar hur det känns att växa upp utan sin samiska kultur.

Avslutningsvis äger panelsamtalet om dräkt och identitet rum. I den medverkar, förutom Maria och Anna, hembygdskonsulenten Elisabeth Eriksson och verksamhetsutvecklaren i hemslöjd Eva Carlborg.