Årets Hälsingeostkaka

Ystegården, Hillsta,
27 maj kl 10:00

Under Hälsingegårdsdagarna kan du smaka på ett kärt matarv – hälsingeostkaka – på flera stället.

Det har visat sig att traditionerna och recepten skiljer sig beroende på vart i Hälsingland du befinner dig och du får nu möjlighet att smaka på olika varianter av matarvet. Ostkaka gjord på fjällkomjölk, med saffran eller utan, gnisslig eller slät och med tillbehör som saftsås, grädde och sylt. En italiensk ostkakevariant eller kanske rent av kall ostkaka på en knäckemacka.

– Många gårdar serverar ostkaka under helgen. Varje gård har sitt recept på ostkaka och sitt sätt att servera ostkaka, vilket gör helgens stora utbud till en spännande resa för den intresserade. Hos oss serverar vi ostkaka på olika vis, både traditionellt uppvärmd med jordgubbssylt och vispad grädde som tillbehör men även kall på hårt bröd, berättar Stephanie Kristofers, en av de gårdsägare som har öppet under helgen.

Årets hälsingeostkaka 2017

På Ystegård i Hillsta, Forsa anordnar föreningen Matvärden under lördagen tävlingen årets hälsingeostkaka för andra året i rad.

- Det vi vill med tävlingen är, förutom att avgöra vem som gör den godaste ostkakan, att lyfta ostkakans historia och att få ta del av det rika utbud och matarv som finns i gårdarna genom generationer av kunskap, samt att sätta hälsingeostkakan på Sverigekartan. Alla är välkomna att tävla, säger tävlingsledare Hélène Westelius, Matvärden.

Tävlingen pågår den 27 maj 11.00-13.00, med prisutdelning 14.00. I samband med tävlingen på lördag kommer Forsa Gårdsmejeri ha öppet hus och visa hur det går till att göra ostkaka. Ystegårn café och bistro har öppet hela helgen med försäljning av ostkaka och andra delikatesser.

Att sitta i tävlingsjuryn är ett populärt uppdrag och årets jury består av idel kända matprofiler.

Malin Söderström, juryordföranden, kock och krögare
Markus Westh, finalist i Årets Kock 2015, kock Månses Design i Söderhamn
Christina Möller, ordförande i Gastronomiska Akademiens Vänner, jury i Årets Unga kock
Per Hjärpsgård, VD Visit Glada Hudik, ostkakeälskare