Till startsidan

Gävleborg 2030

Många målbilder handlar om arbetslivet och arbetsmarknadens förutsättningar. 

Fixarna från Hambrunge bidrar med sitt arbete till måluppfyllelse.

Målbilder - arbetsliv

Socialt företag nyanställer varannan månad

I Hamrånge, 3 mil norr om Gävle, startade en grupp arbetssökande år 2013 ett arbetskooperativ för att skapa arbeten åt sig själva.

Idag är Fixarna från Hambrunge ett etablerat arbetsintegrerat socialt företag, där 12 personer hittills fått anställning och som nyanställer i princip varannan månad. Fixarnas mål är att skapa arbete åt människor som stått långt i från arbetsmarknaden eller riskerar att hamna där. Verksamheten är föränderlig och bygger på de individer som är engagerade hos Fixarna, vad de har erfarenhet av och brinner för.

- Hit kommer alla möjliga människor och i mötet mellan oss alla så växer vi, både genom att kreera affärsidéer men också genom att ta oss ur ohälsa och närmare ett bättre liv, säger Elin Bogren, verksamhetschef hos Fixarna. 

Vi vill ge meningsfull sysselsättning åt människor som behöver en trygg, lustfylld och utvecklande plats att arbetsträna eller ha praktik på. Detta gör vi tillsammans i form av ett arbetskooperativ - alla som vill kan bli medlemmar och därmed delägare i företaget,
fortsätter Elin.

  Elin Bogren fd Sundgren
verksamhetschef 

Från utanförskap till ett sammanhang

Idag driver företaget en närbutik, en second handbutik, gör skogsarbeten, hemstädning, hundpromenader, matleveranser till pensionärer och företagsuppdrag.

Variationen på arbeten gör att de flesta personer kan hitta en verksamhet som de trivs med och kan utveckla sina kompetenser inom. Det förflyttar människor från utanförskap till ett sammanhang och i många fall ett tryggt arbete.

Drömmen om ett företag där dem som aldrig haft ett arbete eller som efter år av arbetslöshet efter att Norrsundets fabrik lagt ned, själva skulle kunna skapa sig trygga anställningar kändes ouppnåelig för bara två år sedan. Idag sjuder verksamheten av liv och växer hela tiden. 

Ett naturligt inslag i byn

Det var Knutpunktens Landsbygdscenter tillsammans med ABF Gästrikebygden som sökte och fick stöd av Leader Gästrikebygden för att kunna driva det projekt där de arbetssökande coachades till att starta företaget. 

- Att vi på så kort tid skulle kunna skapa så många arbetstillfällen och att våra företagsbilar bara två år efter start skulle vara ett naturligt inslag i byn - att vi ens skulle kunna ha företagsbilar - är så inspirerande, säger Therese Metz, ordförande i styrelsen för Fixarna från Hambrunge ekonomisk förening. 

Ständigt lärande processer

Eftersom ingen av de deltagande i projektet tidigare drivit företag krävdes en process under ett års tid för att förbereda gruppen. Inget kapital fanns heller från början utan verksamheten byggde på att alla använde sina egna, eller grannars, maskiner och bilar för att kunna utföra de arbeten som kom in. Att lära sig städa åt privatkunder, röja sly, ta motorsågskort, tvätta fönster och till och med lära sig hantera dammluckor är några av de saker som medlemmarna i företaget har fått lära sig längs vägen. 

- Verksamheten är full av utmaningar varje dag, ofta tar vi på oss jobb som är en riktigt svår nöt att knäcka, andra dagar har flera personer en svår dag och behöver mycket motivation för att ens komma ut på jobben. Nyckeln ligger i att vi gör det här tillsammans, våra kompetenser kompletterar varandra och tillsammans fixar vi allt, fortsätter Elin Bogren. 

Mer information och kontakt:
www.fixarnahambrunge.se

Elin Bogren fd Sundgren, verksamhetschef  070-2242823
Therese Metz, ordförande i styrelsen 073-5562430

FAKTA - SOCIALT FÖRETAGANDE

  • Integrerar människor som står långt ifrån arbetsmarknaden
  • Är fristående från offentlig verksamhet
  • Återinvesterar överskott
  • Skapar delaktighet för sina medarbetare
  • Konkurrerar på samma villkor som övriga företag i samhället
  • 320 sociala företag i Sverige
  • Ger arbete till 9 000 personer i Sverige

 

 

Dela denna sida

Gävleborg 2030

Många målbilder handlar om arbetslivet och arbetsmarknadens förutsättningar. 

Fixarna från Hambrunge bidrar med sitt arbete till måluppfyllelse.

Målbilder - arbetsliv


Publicerad 2016-03-01
Uppdaterad 2016-03-03
Publicerat av webbredaktionen