Till startsidan

Internationellt, nationellt och regionalt samarbete antar samhällsutmaning

För projektledare Magnus Ernström är handlingskraft vilja, kraft och en liten gnutta dåligt omdöme. Det var på Gört han gjorde det konstaterandet, och publiken höll med skräckblandad förtjusning med.

Vad har Region Gävleborg med infrastruktur för tunga transporter att göra? Egentligen ingenting, om du frågar projektledaren, Magnus Ernström.

- Men vi är desto mer intresserade av effekterna av elvägen, det vill säga vad den kan göra för Gävleborg och dess företag och invånare, säger Magnus Ernström.

- Huvudingången för vårt engagemang i det här är att använda intresset kring provsträckan av elväg som nu är igång till att dra uppmärksamhet till vad vi är bra på här i Gävleborg. Vi tror att det kan locka etablerare och forskare. Vi vill också att företagare i Gävleborg ska få lära sig att dra nytta av den här nya tekniken. Vi tror att de kan hitta sektorer att utveckla nya tjänster kring.

Lojal mot utmaningen

I elvägsprojektet kombinerar Region Gävleborg förmågan att vara en kraftfull myndighet med att driva innovativa utvecklingsprojekt i regionen, och det är ett gigantiskt samverkansprojekt. Utöver Region Gävleborg är bland annat Trafikverket och Siemens med i projektet för att undersöka möjligheterna att i framtiden ersätta delar av den tunga fordonstrafiken med klimatvänligare alternativ.

- Det är våra barn som kommer att få skörda frukterna av att vi antar den här samhällsutmaningen, säger Magnus Ernström. Det gäller att vara lojal mot i första hand den utmaningen, och nu har vi den första elvägsteststräckan för tung trafik på allmän väg i världen.

Strax utanför Sandviken. Tack vare handlingskraft, några som gört och deras möjliggörare.

Magnus Ernström, projektledare för elvägen, hur upplevde ni Gört?
- Positivt! Det var inspirerande att se vilken drivkraft som finns i regionen.

Vi fick i huvudsak positiva reaktioner, och några frågor. En fråga handlade om hur energiförsörjningen ska fungera om man kör elväg i stor skala. Och jodå, det har vi tänkt på och har en plan för.

Vi fördjupade några redan etablerade kontakter och återknöt en del gamla kontakter av nytta för oss.

Jag har också reflekterat över att namnet – som jag först fnissade lite åt – var riktigt bra valt. Det dyker upp både internt och i externa kontakter och har blivit ett förklarande begrepp när vi jobbar med lite bökiga och komplexa uppgifter kring elvägen. Vi sparar tid på att inte inveckla oss i detaljerade diskussioner, utan har fått ett nytt begrepp som inte bara signalerar handlingskraft utan också handlingsfrihet och mandat.

Dela denna sida

Publicerad 2016-08-01