Till startsidan

Gävleborg 2030

Många målbilder handlar om forskning och innovation. Företaget PSIDAC bidrar med sitt arbete till måluppfyllelse.

Målbilder - forskning och innovation

Iggesundsföretag gjorde succé i Dubai

Företaget PSIDAC från Iggesund gjorde succé på världens näst största hälso- och sjukvårdsmässa i Dubai.

På mässan visade företaget upp sitt unika system som förhindrar luftburen smitta på sjukhus och i laboratoriemiljöer.

- Gensvaret som vi fick var något som jag aldrig upplevt under mina 30 år på olika mässor berättar Björn Österlund, vd och ägare. Som den enda leverantören av den här typen av instrument på mässan fick vi träffa hälsoministern och en rad intressanta aktörer för vår produkt.

- Vi fick även nya kontakter som kan hjälpa oss att komma in på marknaden i Argentina, Pakistan och hela mellanösternregionen så jag skulle vilja säga att den här investeringen blev en succé, säger Björn.

Luftburen smitta förhindras

PSIDAC övervakar och styr lufttrycksförhållandet i sjukhus och laboratoriemiljöer. Genom antingen övertryck eller undertryck förhindras luftburen smittspridning.

Systemet som heter CPS 6000 är enkelt att använda med displayer som visar grönt när allt är i sin ordning och rött om något är fel. Detta gör att all personal hela tiden har kontroll på tryckförhållandet i miljön. Systemet är baserat på intelligenta trycksensorer, vilket ger låga installationskostnader jämfört med de existerande systemen.

Systemet har haft stora framgångar i Holland där man värdesätter säkerheten som det ger både personal och patienter.

Företaget arbetar på en bred internationell marknad och har kunder som Glaxco University, Astra Zeneca, ZGT Almelo, Clinical LAB, Hengelo, MST Enschede, St. Jansdal Harderw, Dirksland, ERASMUS Universitets sjukhus i Rotterdam, St Laurentius, Institute, Kuwait University, Pharmacia, med flera.

Med bas i Iggesund

PSIDAC är ett svenskt företag med bas i Iggesund som etablerades redan 1997 och har utvecklat högkvalitativa trycksensorer och styrenheter för några av världens mest krävande kunder.

Produkterna omfattar lösningar för att övervaka isoleringsrum på sjukhus och liknande verksamheter.

Med stöd från bland andra Fiber Optic Valley och EU-projektet inom Central Baltic kunde förtaget på mässan i Dubai visa upp systemet som förhindrar luftburen smitta på sjukhus och i laboratoriemiljöer.

Webbplats: PSIDAC

Kontaktpersoner:
Björn Österlund, vd Psidac 070-27 77 651
Torbjörn Jonsson, Fiber Optic Valley 070-211 08 06 

Fiber Optic Valley

Fiber Optic Valley är Sveriges ledande innovationsmiljö inom bredband och sensorteknologi. Verksamheten drivs med utgångspunkt i Hudiksvall/Gävle/Sundsvall med huvudkontor i Hudiksvall. Finansiärer är VINNOVA, Tillväxtverket och Region Gävleborg.

Läs mer om: Fiber Optic Valley

Projekt - ICT Meta Cluster

PSIDAC AB är ett av företagen som deltar i ICT Meta Cluster projektet. Projektet bistår med exporttjänster, tekniska frågor, affärsutveckling och samverkan där allt är samlat i ett gemensamt grepp. Satsningen vänder sig till små och medelstora företag inom projektet med en vilja att exportera utanför EU. I första läget har några stora exportmarknader identifierats för projektet som exempelvis Brasilien och Canada. Flera kan följa efter, till exempel USA, Japan och China.

Läs mer om: ITC Meta Cluster

Projektpart - Acreo Swedish ICT
Erbjuder innovativa och värdeskapande IKT-lösningar för en hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft i näringsliv och samhälle. Spetskompetensen inom sensorer och aktuatorer, kraftelektronik, digital kommunikation och Life science gör dem till ett av Europas främsta forskningsinstitut. Acreo Swedish ICT har 135 anställda i Kista, Göteborg, Norrköping och Hudiksvall. Acreo är en del av Swedish ICT.

Läs mer: Acreo Swedish ICT

 

 

Dela denna sida

Gävleborg 2030

Många målbilder handlar om forskning och innovation. Företaget PSIDAC bidrar med sitt arbete till måluppfyllelse.

Målbilder - forskning och innovation


Publicerad 2016-02-18
Uppdaterad 2016-02-23
Publicerat av webbredaktionen