Foto: Låt din kreativitet nå nya höjder i Västerbergs folkhögskolas kurs i textilt återbruk.

Från trist trasa till cool kreation

Nu är det premiär för kursen ”Textilt återbruk”, en kreativ kurs för den textilintresserade och till för dig som vill vara med och bidra till en bättre värld genom återbrukskonst, hantverk, japanska lagningstekniker och innovativa tygtryck.

Har du fullt av kläder i garderoben som du inte använder? I så fall är du inte ensam. Få rensar sin garderob och kläder som rensas slängs trots att textilierna inte är utslitna – men nu ska det bli ändring på det, menar Britt-Marie Larsson, kursansvarig för ”Textilt återbruk” på Västerbergs folkhögskola.

- Slitna kläder och hemtextilier som återbruksmaterial är oerhört populärt just nu och bra både för miljö och plånbok, då du tar vara på gamla prylar istället för att slänga dem. Vår relation till kläder och hemtextilier är därför väldigt centralt för kursen, hur vi konsumerar, hanterar och sorterar för att sedan återbruka på olika sätt, tillägger Larsson.

Materiellt och kulturellt slitage

I kursen får du prova på att skapa med olika textila återbrukstekniker, exempelvis får du lära dig att göra smycken av cykelslangar, sy japanska tygpåsar och fläta och sy ihop tyg till skålar, korgar och mattor. Du designar också bruksföremål och föremål för utsmyckning samtidigt som du lär dig mer om hållbar utveckling och att laga och ta tillvara olika textilier.

- Det kreativa temat i kursen och uppmaningen att ta tillvara alla de fantastiska textilier som glömts bort och stoppats undan ligger som sagt helt rätt i tiden, säger Bia Eriksson, rektor vid Västerbergs folkhögskola. 

Mer information:

Kursen är webbaserad och omfattar sammanlagt fyra obligatoriska kursträffar, två vardagar per träff vid Västerbergs folkhögskola. Mellan kursträffarna har du distansarbete och handledning via internet. Även delar av undervisning och redovisning sker via internet.

Textilt återbruk – kursinformation och anmälan
Kurslängd: 1 termin.
Studietakt: 
50 % distans. 

Kurstid: 4 februari -7 juni 2019.
Ansök senast: Senast 25 november 2018.