Foto: Madelene Jonsson.

Allmän kurs

Allmän kurs är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. På folkhögskolan har du möjlighet att studera i en lugn trygg miljö.

Vi vill stimulera din lust att lära och jobbar utifrån ett helhetsperspektiv för att du ska hitta en bra bas för fortsatta studier och att växa som människa.

Kursens innehåll

Du läser behörighetsgivande ämnen, tränar studieteknik och samarbete. Vi lägger tid på att skapa ett gott studieklimat genom att arbeta med gruppaktiviteter som till exempel gemensamma friskvårdsaktiviteter, temadagar, föreläsningar och andra arrangemang.

På folkhögskola bedrivs vuxenstudier vilket innebär att du har viss frihet att utforma din studieplan men också behöver ta stort ansvar för dina studier.

Fortsatta studier

Genom att läsa på allmän kurs kan du skaffa dig motsvarande gymnasiekompetens, det vill säga grundläggande behörighet till högskola. Det innebär kunskaper motsvarande godkänd nivå i följande kurser: 

  • Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andra språk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1 a, b eller c
  • Samhällskunskap 1b (1a1 och 1a2)
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1 

På folkhögskolan ger vi inte betyg i enskilda ämnen utan du får ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga.

Läs mer om behörigheter

Ansökan

Du kan söka till allmän kurs från det år du fyller 18. Vi har ingen åldersgräns uppåt utan ser gärna sökande i alla åldrar.

Allmän kurs har normalt start på hösten men kan ha ett fåtal platser lediga med start på vårterminen.

Du ansöker via webbansökan och bifogar personligt brev, referenser och tidigare betyg. Du kan också komma att kallas till intervju.

Kurslängd

38 veckor

Hur många år du går allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för mål med dina studier.

Kursstart

19 augusti 2019

Sista ansökningsdag

För start i augusti 2019 - sista ansökningsdag 15 maj 2019

Upplysningar

Lärarrummet 0650-367 77