Radiolinjen

Radiolinjen innehåller teoretiska studier men stort fokus på praktiskt arbete. Genom utbildningen får du också ett väletablerat kontaktnät, vilket ger dig de bästa möjligheterna till en god praktikplats och vidare anställning.

Utbildningen har följande upplägg

År 1 - sammanfattning

Arbete delas mellan radiojournalistik och radioteknik. Läsåret inleds med att ge grundläggande kunskaper. Du får lära dig handskas med mikrofoner och reporterbandspelare, mixerbordet och redigera ljud i Digas. Du får lära dig intervjuteknik genom fiktiva och verkliga intervjuer. Du arbetar också med reportageuppgifter – featurereportage och nyhetsreportage. Resultatet analyseras i grupp och enskilt. I utbildningen ingår också studiebesök och omvärldskunskap. Utbildningen förutsätter mycket eget ansvar och samarbete mellan elever både inom utbildningen och med övriga elever på skolan. På vårterminen ingår en praktikperiod.

År 2 - sammanfattning

Under det andra läsåret fördjupar och utvecklar du de kunskaper och erfarenheter du fått under år 1. Arbetet med att göra olika sorters program och att sända fortsätter. Praktiken utgör en stor del och är en viktig del inför en kommande jobbmarknad. Du ska också göra ett större projektarbete i form av ett längre reportage eller en dokumentär, där din planering och förberedelse dokumenteras och redovisas liksom det färdiga programmet. 


 

Det är jättekul att en skola nära oss har en radioutbildning. Vi är alltid i behov av talanger och flera av Radiolinjens elever har fått jobb på P4 Gävleborg.

Vårt samarbete med skolan gör att vi får en kontakt och relation med eleverna tidigt under utbildningen.Jag gick själv på Bollnäs FHSK för många år sen och den tiden la en bra grund för fortsättning inom journalistiken.

Kerstin Carlsson, kanalchef och ansvarig utgivare P4 Gävleborg Sveriges Radio

 

Utöver utbildning i journalistik och radioteknik jobbar vi i Bollnäs med följande projekt

Praktik

Under utbildningen ingår två praktikperioder. Under år 1 ligger praktiken fyra veckor mellan sport- och påsklov och under år 2 ligger praktiken från höstlovet och 10 veckor framåt. Praktiken är en viktig del i utbildningen. Tidigare elever har haft sin praktik hos bl a Sveriges Radio Gävleborg, Sveriges Radio Dalarna, Sveriges Radio Västmanland, Aftonbladet, Umami produktion, Utbildningsradio, Radio 1 i Stockholm, Radio Totalnormal och Radio Ljusdal.

Dokumentär / Pro Tools

Eleverna producerar en dokumentär i stil med P1/P3/P4-dokumentär som blir slutarbetet för utbildningen. Hela dokumentären produceras i ljudredigeringsprogrammet Pro Tools. En kurs i Pro Tools löper parallellt med skapandet av dokumentären.

Radiolinjen

Plats på scen

Radiolinjen samarbetar med flera av skolans andra linjer. Ett exempel är programmet ”Plats på scen” där elever från musiklinjen och singer-songwriter spelar, ljudtekniklinjen mixar och radiolinjen programleder och sänder, allt direkt. Terminen avslutas med en stor produktionsvecka där vi sänder program från morgon till kväll.

Radiolinjen_litenSveriges Radio

Gästföreläsande journalister från Sveriges Radio bjuds regelbundet in till föreläsningar. Det är ett viktigt inslag i utbildningen då dessa delar med sig av vad som just nu sker på en riktig program- och radioredaktion.

Teknik

Radiolinjens lokaler fungerar som en komplett radioredaktion med tolv arbetsplatser. Varje elev får en personlig arbetsplats med dator, reporterbandspelare (Marantz PMD661) och mikrofon. Hjärtat på redaktionen är sändningsstudion. Uppbyggnaden av studion efterliknar Sveriges Radios studios med utsändningsprogrammet Turboplayer och sändningsplaneraren DigAIRange. Från den mindre studio 2 sänds nyheter. I direkt anslutning till redaktionen finns en arbetsplats med Pro Tools där vi jobbar med mer avancerad ljudbearbetning. Vi har även en mobil studio som används när vi sänder program utifrån som ex sportsändningar och andra temasändningar.

Lyssna på våra senaste sändningar

Tidigare elever på radiolinjen

Elin Häggberg:

Radiolinjen på Bollnäs folkhögskola gav mig en stabil grund inom journalistik, ljudteknik och radioproduktion som ledde mig direkt till jobb på Sveriges radio.

Tack vare den fria formen och tillgången till tekniken kunde jag också experimentera och utforska radiomediet på mitt sätt. 

 

 

Felix Blom:

För mig gjorde BFHSK's Radiolinje det möjligt att nu jobba på Sveriges största mediehus för ljudproduktion.

Att kunna blanda upp journalistikens teori med väldigt mycket praktiskt radiosändning passade mig perfekt. 

 

 

 

 

Jakob Ljungkvist:

Då jag valde att spendera två år av min tid här på jorden genom att gå på radiolinjen på Bollnäs Folkhögskola så var det fyra terminer av nyfikenhet, glädje, lärande, funderande, utveckling och samarbete med härliga klasskamrater och fantastiskt bra och kompetenta lärare.

 

 

 

Vi som jobbar på radiolinjen

Lena Nyblad-Liljedahl, lärare i journalistik, har tidigare jobbat för Sveriges Radio och frilansar sedan tio år tillbaka inom journalistik och textproduktion. 

Olof Höglin, lärare i ljudteknik och utbildad ljudingenjör på Musikhögskolan i Piteå. Har jobbat som sändnings- och musiktekniker på Sveriges Radio. Numera frilansar han och producerar/sänder bland annat P3 Live och P4 Live åt Sveriges Radio.  

Karin Larsson, undervisar i omvärldskunskap och är samordningsansvarig för radiolinjen. Hon har stenkoll på politiken, samhällsfrågor och Bollnäs. Karin har sin arbetsplats på folkhögskolan.

Kontakta oss:
Karin Larsson,  karin.m.larsson@regiongavleborg.se, 070-259 48 38
Lena Nyblad-Liljedahl, lena@ordklotet.x.se, 070-209 56 61
Olof Höglin, olof.hoglin@gavleljud.se, 0730-57 20 74

Ansökan och inträdesvillkor

Från och med det år du fyller 18 år eller senare har du möjlighet att skicka in din ansökan. Du ska ha fullgjort gymnasium eller motsvarande. Ansökan görs via webben där du också bifogar betygskopior och ett personligt brev där du berättar vem du är och varför du är intresserad av radio.

Under vecka 20 genomför vi antagningsintervjuer. Du kallas i ett särskilt brev.

Vi ser helst att du kommer till skolan för ett personligt möte men om det är svårt att ordna kan vi diskutera möjligheten att mötas via Skype. I så fall är det viktigt att du meddelar detta till Karin Larsson, karin.m.larsson@regiongavleborg.se så snart du fått inbjudan till intervju.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1).

Adress

Bollnäs folkhögskola
Skolallén 10
821 41 Bollnäs

Läsårsdata

Kurstider läsåret 2018-2019
Höstterminen 20 augusti - 21 december 2018
Vårterminen 7 januari – 31 maj 2019

Kurstider läsåret 2017-2018
Höstterminen 17 augusti - 20 december 2017
Vårterminen 8 januari - 1 juni 2018

Kursplats

Bollnäs folkhögskola

För information kontakta

Karin Larsson
070-259 48 38
karin.m.larsson@regiongavleborg.se

Expedition

Jenny Öhrvall
0278-389 03
jenny.ohrvall@regiongavleborg.se