Jazz

Bollnäs Folkhögskola har två olika jazzinriktningar att välja på när du söker. I utbildningen ingår också att planera och genomföra konserter, både på skolan och utanför. Till exempel genomför studenterna varje år en egen turné samt att det regelbundet ges möjlighet att göra konserter på Bollnäs Jazzklubb.

Inriktningen blåsinstrument & storband är ettårig och riktar sig till dig som spelar blåsinstrument. Denna kurs kan du söka även om du är nybörjare på jazz.

En av Sveriges främsta jazzutbildningar

Den andra jazzkursen är sedan många år etablerad som en av Sveriges främsta jazzutbildningar och presenteras längre ned på den här sidan. Utbildningen för jazzmusiker kan läsas under 1 eller 2 år. Största fokus läggs på ensemblespel och det egna huvudinstrumentet.

Bollnäs Folkhögskola har fina och anpassade lokaler, både replokaler och övningsrum, samt en stor och fin konsertsal och en inspelningsstudio. Efter denna utbildning väljer de flesta att studera vidare vid musikhögskola.

När du studerar på jazzmusiklinjen får du regelbunden undervisning i:

  • Huvudinstrument (40 min/vecka)
  • Brukspiano/bruksgitarr (20 min/vecka)
  • Ensemble (3x80 min/vecka)
  • Teori (80 min/vecka)
  • Gehör (80 min/vecka)

Utöver detta finns möjlighet till tillvalsämnen som gruppledning, ensembleledning, notdiktat, formlära, arrangering och kör. Skolan håller också regelbundet temadagar och seminarier med frågor som genus och normkritiskt tänkande i fokus. På Bollnäs folkhögskola får du undervisning av några av Sveriges mest etablerade jazzmusiker!

Ansökan och inträdesvillkor

Från och med det år du fyller 18 år eller senare har du möjlighet att skicka in din ansökan.  Villkoret är sedan att du genomför ett antagningsprov på skolan med godkänt resultat.

AdressMusiklinjen

Bollnäs folkhögskola
Skolallén 10
821 41  Bollnäs

Antagningsprov

Vi kallar till antagningsprov som sker vecka 15.

Instrumentprov

Alla sökande spelar två valfria stycken på sitt huvudinstrument samt ett enkelt stycke primavista.

Förslag på låtar är så kallade jazzstandards, Autumn Leaves, Body & Soul, All the things you are eller liknande. Lämpliga låtar är jazzlåtar som förutsätter samspel och improvisation.

Intervju

Här får du chansen att berätta om bland annat din bakgrund och dina förväntningar på studierna.

Läsårsdata

Kurstider läsåret 2018-2019
Höstterminen 20 augusti - 21 december 2018
Vårterminen 7 januari – 31 maj 2019

Kurstider läsåret 2019-2020
Höstterminen 19 augusti – 20 december 2019
Vårterminen 7 januari – 29 maj 2020

För information kontakta 

Linjeansvarig: Mattias Windemo
070 2910864
mattias.windemo@regiongavleborg.se

Expedition

Jenny Öhrvall
0278-389 03
jenny.ohrvall@regiongavleborg.se