Aktuellt

Vårterminen på Konstskolan har dragit igång

Förstaårseleverna inledde med tre veckors kurs i screentryck. Så här kan det se ut då.

Teckningskurs med James Bates

Återkommande gästlärare James Bates var på Konstskolan och hade sin intensiva teckningskurs med våra ettor. Med anledning av jubileumsutställningen 'Vad gör en konstskola?' hölls kursen delvis som en del av utställningen på Konstcentrum. Så här kan det vara under denna kurs:

James Bates MPG4 from Konstskolan i Gävle on Vimeo.

 

Konstskolans firande har börjat!

Lördagen den 17 september var det vernissage för vår jubileumsutställning 'Vad gör en konstskola?' hos vår granne Gävle Konstcentrum. Skolans projektrum Labbet har ju lånat ut sitt namn till en av jubileumsutställningens avdelningar, och förste konstnär ut var Jonas Westlund elev hos oss 2008-2010. Sedan dess har han gått Konsthögskolan i Umeå, där han tog sin master 2015.

I utställningsdelen Labbet visar han ett helt nytt videoverk. 'Vad gör en konstskola' är en utställning som är tänkt att ändras och växa under de åtta veckor den ska pågå. Så här såg det ut på vernissagedagen:

Konstskolans termin har startat

Konstskolans termin har startat och det var roligt att träffa våra gamla elever igen och våra nya för första gången. Under våren och sommaren kunde vi glädja oss åt att sex av våra elever antogs till högskoleutbildningar och ytterligare en till årskurs 2 på Pernbys målarskola i Stockholm. Vi hade många sökande och har därmed kunnat fylla på med 22 nya elever.

Höstterminen är sprängfylld med spännande kurser, gästlärare, utställningar och resa, och i vanlig ordning rivstartade vi med en introworkshop. Den här gången delades deltagarna in i sex grupper, vilka skulle konturera varsin dräkt utifrån ett ledord (streetwise, queer eller kamouflage) och begränsade material. De hade typ en och en halv dag på sig och resultaten blev häpnadsväckande!

Idag - fredag - presenterades dräkterna på en catwalk i Stora ateljén med till vald musik och varsin berättelse om dräkterna och vilken karaktär som bar den.

Så här såg det ut:

Konstskolan gratulerar

Konstskolan vill gratulera följande elever som blivit antagna, eller kommit långt i antagningsprocessen, till de högre utbildningar de sökt:

Madeleine Hansen, Fri konst vid Konsthögskolan i Umeå
Bára Jónsdóttir, 2:a reserv Textil vid Konstfack
Amanda Kron, Glas och keramik på Konstfack
Trixie Lindqvist, andra omgången av intagning till arkitektutbildningen 
Oscar Norlund, Industridesign vid Mittuniversitetet i Sundsvall 
Hanna Pherson, 1:a reserv vid Glas och keramik vid Konstfack 
Erik Uddén, antagen till årskurs två vid Pernbys målarskola

Hoppas nu att de som har så fina reservplatser går hela vägen och blir antagna.

Konstskolan i Gävle vill även gratulera berörda skolor till att få riktigt bra elever till sina utbildningar.

Marja-Leena Sillanpää

Innan 2 dagar och efter

Strax innan påsk tog Konstskolan in Marja-Leena Sillanpää för en textworkshop med våra andraårselever. De började med att skriva korta textfragment som fick växa fram till varsin text. Resultaten tog sig minst sagt väldigt olika uttryck.

På den sista workshopsdagens eftermiddag bjöd Marja-Leena in till releasefest där deltagarna fick varsitt ex av en texterna, snyggt förpackade i en mapp. Dessa mappar ingår numera i Marja-Leenas utgivning på egna förlaget Satumaa Kustantamo (Sagolandet Förlag, där ordet sagolandet även kan tolkas som dödsriket.) under titeln ”Innan 2 dagar och efter”.

Marja-Leena Sillanpääs hemsida: www.marjaleenasillanpaa.se

Innehållet i mappen "2 dagar innan och efter".

"2 dagar innan och efter".

Karin och Erik Engmans stipendium till Rebecca Lindsmyr

Konstskolan vill gratulera sin före detta elev Rebecca Lindsmyr som tilldelats Karin och Erik Engmans stipendium. Rebecca (f 1990 i Edsbyn) gick på Konstskolan 2010 - 2013 och blev därefter omedelbart antagen till Glasgow School of Art, där hon läser Fine Art; Painting & Printmaking.

Vi hoppas hon använder pengarna precis som hon själv önskar.
Gävlekonstnären Salad Hilowle är årets andra stipendiat. Grattis även till honom!
Stipendiebeloppet är på 150 000 kr var.

Mer information:
www.rebeccalindsmyr.com