Stort intresse för ny trädgårdsutbildning

I samarbete med Wij trädgårdar har Bollnäs folkhögskola satsat på en gedigen trädgårdsutbildning för den som vill inspireras och lära sig mer om trädgårdsodlingens konster av yrkesverksamma trädgårdsmästare. Intresset har varit stort och 5 mars börjar de sexton antagna kursdeltagarna med ett gemensamt upprop i herrgården på Wij trädgårdar.

Trädgårdsutbildningen följer ett ettårigt odlingsår och innefattar allt från vårens frösådder till höstens julmarknad. Kursdeltagarna kommer att få en möjlighet att vidareutveckla sina gröna fingrar och lära sig det mesta om ekologisk odling och skötsel i trädgårdsmiljö. I utbildningen läggs även en god kunskapsgrund för att de ska kunna söka sig vidare till trädgårdsjobb inom såväl offentlig som privat sektor.

- Vi hade 35 sökanden till 16 platser, vilket är väldigt roligt eftersom att det visar på att intresset har varit stort, säger Lotta Wennlund, rektor Bollnäs folkhögskola.


Trender och förväntningar på trädgårdshantverket

Enligt Frida Mörnerud, trädgårdsmästare på Wij trädgårdar har trädgårdsbranschen varit trendig i många år, men hon poängterar att det inte längre bara handlar om en trend utan om en självklarhet. Det vill säga, att vi gemensamt behöver ta väldigt stora kliv mot den gröna branschen och möta nya krav och förväntningar från samhället, både vad gäller ekologisk mat, trädgårdsodling och hälsa.

- Jag tror att det är en av anledningarna till att många har lockats av det här upplägget samtidigt som det är en lagom lång utbildning med ett stort fokus på teori och praktik inom trädgårdshantverket, tillägger Frida Mörnerud.


Gemensam odlingsglädje

- Personligen så längtar jag efter att få träffkursdeltagarna. Efter att jag också har pratat med dem individuellt vet jag att väldigt många har den här ”odlingsglädjen” gemensamt. Så, vi har ett väldigt bra och roligt år framför oss och det känns jättespännande, avlutar Frida Mörnerud.

Mer om trädgårdsutbildningen