Till startsidan

Susanna Andersson
susanna.andersson@

Svekologiskt ökar

Region Gävleborg har tagit emot ett diplom för sitt arbete med ekologisk mat av civilminister Ardalan Shekarabi.

- Jag känner mig stolt att representera Region Gävleborg och att vi hamnade på en hedervärd nionde plats av totalt 21 regioner och landsting, säger Britt-Marie Mood Broz, Forsa folkhögskola.

Siv Thunman, Västerbergs folkhögskola, civilminister Ardalan Shekarabi och Britt-Marie Mood Broz, Forsa folkhögskola. Region Gävleborg kom på plats 9 av totalt 21 regioner och landsting med 42 procent ekologiskt livsmedel. - Nästa år siktar vi på att hamna ännu högre, säger Britt-Marie Mood Broz, Forsa folkhögskola.

Fler vill servera ekologiskt

"Svekologiskt", alltså ekologiska livsmedel med svenskt ursprung, var temat på årets Ekomatsliga där diplomet för ekologiska livsmedel delas ut.

- Intressant är att 62 procent av det ekologiska i offentlig sektor var av svenskt ursprung, säger Susanna Andersson, miljöchef, Region Gävleborg.

Växande intresse för inköp av ekoprodukter

- Ekologiska inköp i offentlig sektor ökar med 6-7 procent per år, säger Susanna Andersson. Det som kan stoppa den ökningen är en bristande tillgång på ekologiska livsmedel. Det här har Ekologiska lantbrukarna uppmärksammat i en kampanj, bli ekobonde.nu, för att få fler svenska bönder att lägga om till ekologisk produktion.

- Vi blev dessutom omnämnda av Ardalan Shekarabi som ett gott exempel i det arbete som vi gör i Region Gävleborg. Jag blev väldigt glad för det, säger Siv Thunman, Västerbergs folkhögskola.

Nyfiken på mer?

Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel på lång och kort sikt. Föreningen verkar genom att sprida information om miljö, klimat och ekologiska produkter och bidrar därmed till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel.

Dela denna sida

Susanna Andersson