Till startsidan

Stor satsning på förbättrad studie- och yrkesvägledning

Skolledare och chefer inom Arbetsförmedlingen tar ett gemensamt grepp för förbättrad samverkan mellan skola och arbetsliv. Tillsammans med Skolverket genomförs för första gången ett nytt koncept, där Gävleborg är först ut.

Studier visar att unga saknar kunskap om yrken och arbetslivet när de ska välja till gymnasiet. Det leder till omval och i värsta fall avhopp vilket är ett misslyckande för samhället men framförallt ett misslyckande för den enskilde eleven. Gävleborgs län har dessutom en låg utbildningsnivå och en stor så kallad ”missmatch” inom arbetsmarknaden. Insatser för förbättrad studie- och yrkesvägledning är därför ett strategiskt vägval initierat av Skolverket, Arbetsförmedlingen och Region Gävleborg.

- Att stärka studie- och yrkesvägledningen är en viktig insats för Gävleborgs fortsatta utveckling inom arbetsmarknads- och kompetensförsörjningsområdet, säger Alf Norberg (V), ordförande i Kultur- och kompetensnämnden, Region Gävleborg.

- Kunskap om arbetsmarknaden är viktigt när du ska välja utbildning, inte minst idag när vi ser att kompetensen hos de arbetssökande inte motsvarar det arbetsgivarna efterfrågar. Det här arbetet ger oss möjlighet att kvalitetssäkra området och därmed öka antalet ungdomar som fullföljer sin utbildning, säger Christina Storm Wiklander, marknadsområdeschef för Arbetsförmedlingen Södra Norrland.

Presentation av erfarenhetsutbyten

Skolverket och Arbetsförmedlingen driver, på uppdrag av regeringen, satsningar för stärkt studie- och yrkesvägledning. Tillsammans med Region Gävleborg har arbetet med skolledare och chefer inom Arbetsförmedlingen pågått sedan november 2016. Onsdag 5 april kommer resultaten presenteras av alla medverkande.

- Det ska bli spännande att ta del av medverkandes resultat denna dag. Det blir ett avslut av vinterns arbete, men också ett startskott för vår fortsatta 1-åriga satsning på stärkt vägledning i länet tillsammans med Arbetsförmedlingen, säger Carolin Sundberg, kompetensstrateg, Region Gävleborg.

- När vi ser att de som styr, leder och organiserar verksamheten skapar goda förutsättningar för studie- och yrkesvägledningen – då kan det blir riktigt bra, och elever kan göra de där väl underbyggda valen som vi alla strävar mot, säger Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd på Skolverket.

Dag: 5 april, 9.00–15.15
Plats: Gasklockorna, Atlasgatan 3, Gävle