Till startsidan

Sterilcentralen först och bäst i Sverige

Lotta Engberg och Mona Häll
Lotta Engberg och Mona Häll
Foto: Ulf Berglund

Som första Folktandvård i landet har sterilcentralen på specialisttandvården på Gävle sjukhus, fått kvalitetscertifikat.

Efter två års hårt arbete har Lotta Engberg och Mona Häll all anledning att känna sig nöjda. Som första Folktandvård i landet har deras arbetsplats, sterilcentralen på specialisttandvården på Gävle sjukhus, fått kvalitetscertifikat.
Ytterst är det bra för länets patienter, som kan lita på att det är ordning och reda i verksamheten. 
- I två år har jag och Mona Häll, som tillsammans sköter sterilcentralen vid specialisttandvården på Gävle sjukhus, skrivit rutiner och beskrivningar för hela verksamheten, berättar steriltekniker Lotta Engberg.

Ett jättejobb!

Eftersom spårbarhet är mycket viktigt inom operationsverksamhet startade deras arbete med rutinerna för just spårbarhetssystemet. 
- Det är oerhört noga med operationsmaterial. En skruv ska ha en etikett, en mejsel ska ha en etikett och så vidare. Varje instrument får en ny etikett med unikt nummer för det godset, numren följs åt i systemet. Vi kan spåra i tre år vilket instrument som skruvade vilken skruv.

Specialisttandvården på Gävle sjukhus kan ha uppåt 100 patientbesök vissa dagar - och någon dag har det varit nära 20 operationer. Då är det full fart på sterilgodshanteringen.

Lotta Engberg säger:
- Självklart var det en morot att bli den första sterilcentralen inom Folktandvården Sveriges 21 regioner som certifierats. Många här på Specialisttandvården bedriver en internationellt erkänd forskning och därför är det extra roligt med certifieringen av vår sterilcentral. Med ISO 9001:2015, som kvalitetscertifieringen heter, bidrar vi till att höja standarden i hela verksamheten.

Dela denna sida


Publicerad 2017-07-11
Uppdaterad 2017-07-12
Publicerat av webbredaktionen