Till startsidan

Hälsotorg - för besökare och patienter

Nu är det klart att hälsotorg ska införas på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Där ska patienter och besökare få svar på frågor, kunna söka information och inspireras till en hälsosammare livsstil.

- Hälsotorgen ska välkomna patienter och besökare till sjukhusen. Idén kommer från ett medborgarförslag och vi har även fått inspiration från studieresorna till Kaiser Permanente, säger Tommy Stokka, stabschef hälso- och sjukvården.

Till att börja med finns medarbetarna på hälsotorgen tillgängliga på telefon och mail. I höst är de på plats på sjukhusen och det kommer att bli en officiell invigning. Den 1 september tar Lotta Thorbjørnsen över stafettpinnen som chef för hälsotorgen.

- Vi kommer att vara mycket lyhörda för vad medborgarna och våra verksamheter har för behov för att utveckla hälsotorgen, säger Lotta Thorbjørnsen. Det går jättebra att redan nu skicka förslag, synpunkter och frågor till halsotorg.gavle@regiongavleborg.se, eller halsotorg.hudiksvall@regiongavleborg.se, fortsätter Lotta.

Medborgarförslag

Idén till hälsotorgen kommer från ett medborgarförslag som kom in till Region Gävleborg från Åke Eriksson för några år sedan. Åke tyckte att det borde finnas en plats att gå till som besökare, för att kunna söka information, få hjälp av personal att hitta rätt och att kunna koppla av en stund i samband med besök på sjukhuset.

- Det var när min fru blev sjuk i ALS som jag kände att det saknades en plats att söka och träffa någon som kunde hjälpa mig att hitta information om hennes sjukdom på i sjukhuset när jag som anhörig spenderade mycket tid där. Jag tycker det är bra att Region Gävleborg lyssnar och genomför förbättringsförslag som kommer från oss medborgare, även om det tar lite tid, säger Åke Eriksson.

Välkomnande och hälsofrämjande

Förutom den dagliga kontakten med patienter och besökare kommer det att hållas temaveckor på hälsotorgen, både i egen regi och i samarbete med andra organisationer. Exempel på temaveckor kan vara kampanjer som blodgivning och vaccination, men också teman med fokus på livsstil som till exempel tobaksfri eller motion.

- Studieresorna till Kaiser Permanente har inspirerat oss. På sjukhusen i San Fransisco finns alltid en värd som välkomnar och en plats att söka och få information om vård och hälsa. Nu ser vi fram emot att göra verklighet av hälsotorgen hos oss, säger Tommy Stokka, stabschef hälso- och sjukvården.

Dela denna sida

Publicerad 2017-08-01