Kultur som innovationskraft och för stolthet i landstinget

Futuristica - God berättelse

Med sitt unika och innovativa musikstycke Futuristica vill Iréne Sahlin få medarbetarna i landstinget att vara stolta över att arbeta med och för människor i vården. Med ljuden formade till musik lyfter Irene fram människor som jobbar i verksamheter som vi gärna tar för givna.

Landstinget Gävleborg vågar satsa på kultur – också. Det är väl framför allt vård och omvårdnad, hälso- och sjukvård, sprutor, apparater och människor landstinget förknippas med. Men landstinget är så mycket mer.

Iréne Sahlin är tonsättare och ljudinnovatör och har hittat spännande musik i de ljud som vanligtvis bara bildar en ljudmatta i bakgrunden i vårdens olika verksamheter.

– De mest rytmiska ljuden hittade jag inom diagnostik. Ljud är musik för mig.

Det handlar om ljud i vardagen som man inte tänker på. Ljud som blir musik.

Musikstycket som Iréne har komponerat heter Futuristica, och hon är tydlig med vad stycket symboliserar för henne:

– Jag vill lyfta fram människor som jobbar med det vi tar för givet. Vi borde tänka mer på att det faktiskt finns människor som verkligen arbetar med det vi behöver när vi minst anar det, säger Iréne.

– Det ska vi vara tacksamma för. Jag skulle önska att de som jobbar i vården känner sig stolta när de hör det här stycket.

Fakta om Futuristica

Futuristica är en innovativ komposition av och med Iréne Sahlin, tonsättare och ljudinnovatör: ”Jag åkte runt och besökte olika platser inom Landstinget Gävleborg. Jag upptäckte de mest fantastiska ljuden på de mest oförutsägbara platserna. Med innovativa instrument och kreativitet kan man skapa musik och nya möten. För mig är ljud musik, och Futuristica ar ett stycke som andas nutid och framtid.”

Folder: Kultur som innovationskraft och för stolthet i landstinget (pdf)