Till startsidan

Folk & Världsmusikgalan 2016

På Folk & Världsmusikgalans hemsida www.folkgalan.se finns några projekt som drivs av och stöttas av Kulturutveckling, Region Gävleborg under kategorierna....

Årets tvärspel

Gävleborgs Ungdoms Folkband

GUF – "I Gävleborg har Michael Müller och övriga på Kulturutveckling Gävleborg i många år stöttat GUF, Gävleborgs Ungdoms Folkband. Ett stort litet band av unga påläggskalvar som visar att man minsann kan stå på egna ben på scen fast man inte fyllt tjugo än. Och musiken är energisk världsmusik när det är som bäst. Trad med attityd, svenskt med inspel från hela världen. Nytt och gammalt och ambitiöst arrat rakt igenom. Fin ny skiva, fint spel i Bingsjö och på andra håll. Mera GUF!"

Se www.folkungar.se

GUF startade 2003 och är nu inne på sin 5e upplaga. Verksamheten inspirerar, utbildar och skapar gemenskap för livet. För många är det vägen in i ett professionellt musikliv.Bandet och projektet är en förebild för övriga Sverige, som följt i GUFs fotspår med egna folkmusikaliska storband.

Årets utgåva

Eiwor Kjellberg m fl / FolkUngalåtar

– "Folkmusikens stora förnyare är FolkUngar och deras sätt att använda gamla folklåtar och danslekar och göra dem lätt tillgängliga och roliga för barn. Albumet FolkUngalåtar sjuder av en smittsam spelglädje och med deras genialiska små sångtexter om pannkakor, fredagsmys, och längtan efter ett eget djur talar de direkt till barns vardag och längtan. Skivan är grymt svängig och lättlyssnad, med ett tätt och mustigt samspel, den är lätt att sjunga med i och allt känns så välbekant, för i grunden ligger många av folkmusikens stora hits som polskor efter Hjort Anders och Hultkläppen. På några av låtarna medverkar en barnkör som ytterligare höjer skivan. Avslutningslåten Ensam är en vaggvisa till ensamkommande flyktingbarn som bara går rakt in i hjärtat. Till skivan finns ett nothäfte med texter och noter, både CD och notbok är ett nytt fantastiskt bra undervisningsmateriel i folkmusik. Länge leve FolkUngar de gör skillnad för så många! "

Se www.folkungar.se

Garizim / See the birds are coming 

 "Kombinationen vevlira, saxofon och kontrabas är häpnadsväckande och See the birds are coming är ett minnesvärt album som berör.", ""See the birds are coming", unik musik, spännande samspel och toner som befriar. Utan tvekan en av årets bästa produktioner, öppet, inbjudande och vänskapligt.", "Garizim är ett modernt och framåtsträvande band med rötter i traditionell musik men med en framåtanda som gör bandet unikt. Jag nominerar Garizim för att de har en "trad-anda" men väljer att blicka framåt och testa gränserna både för publiken och för sig själva."

Se www.garizim.se

I gruppen ingår fd GUF-medlemmen Elias Frigård och Gävlebon på saxofon. Han började sin folkmusikaliska bana i Gästrike Låtverkstad (drivs av Kulturutveckling) och har sedan via GUF och folkmusiklinjen vid Musikhögskolan i Stockholm blivit halvprofessionell musiker.

Skenet / Allting rullar

"Otroligt häftig debut av Kebnekajses arvtagare Skenet. Tungt och rockigt men ändå spelmansmässigt med Lena Jonssons stadiga fiolspel. "

Se www.skenetmusic.com

Alla fyra bandmedlemmarna Har startat sin karriär via Hälsinge Låtverkstad (stöttat av Kulturutveckling) och den första upplagan av GUF 2003-2005.Även nominerade i "Årets grupp".

Dela denna sida


Publicerad 2016-01-21
Uppdaterad 2016-01-21
Publicerat av webbredaktionen