Till startsidan

Exit Filmfestival 2015 är avgjord

Årets upplaga av Exit Filmfestival ägde rum den 13 september i Gävle och blev en mycket välbesökt tillställning. Exit är en mötesplats för filmskapare från hela länet, oavsett ålder.

Under festivalen visas filmer som producerats under det senaste året och prestigefyllda priser delas ut. I ålderskategorin 16-26 år utnämns två filmer som får representera Gävleborg i SM-finalen i ung film på Novemberfestivalen som arrangeras den 20-21 november i Trollhättan.

Festivalens stora vinnare blev filmaren Isabelle Kågström från Sandviken med filmen "Ta ton eller fortsätt spela död". Hon vann både festivalens pris för bästa film och första pris i kategorin Tungvikt 20-26 år. Juryns motivering löd: "Ett oerhört imponerande hantverk i en svårbemästrad genre. Modig film med ett tydligt budskap som ger mersmak".

Under Exit avgjordes även Gävleborgs uttagning till nOO-marathon, tävlingen där du gör film under 24 timmar. Elva lag ställde upp i tävlingen och vann gjorde Team Fyrklövern med filmen "Vad är poängen" Riksfinalen avgörs på Filmhuset i Stockholm den 17 oktober.

Exit Filmfestival en av landets 19 regionala filmfestivaler för ung film och har funnits sedan 1995. Festivalen arrangeras av Kulturutveckling Region Gävleborg och mer information finns på www.exitfilmfestival.se

Pristagare vid årets festival

• 1:a pris Tungvikt 20-26 år: "Ta ton eller fortsätt spela död" av Isabelle Kågström
    Juryns motivering: Ett oerhört imponerande hantverk i en svårbemästrad genre. Modig film med ett tydligt budskap som ger mersmak.
  • Hedersomnämnande Tungvikt 20-26 år: "Fokus Elektroniskt" – Viktor Zeidner av Henrik Holmberg
    Juryns motivering: Skickligt och effektivt berättat om en fascinerande värld.
  • 1:a pris Mellanvikt 16-19 år: "The Occult" – Rasmus Vikström
    Juryns motivering: För en lekfull och effektfull hyllning till 00-talets skräckfilmer.
  • Hedersomnämnande Mellanvikt 16-19 år: "An adventure called life" av Viktor Ivarsson
    Juryns motivering: Ett formmässigt intressant verk, som genom foto och klippning för tankarna till Farväl Falkenberg. Men väldigt stämningsfullt och finstämt.
  • Pris till bästa film på Exit Filmfestival: "Ta ton eller fortsätt spela död" av Isabelle Kågström
  • Publikens pris: "An adventure called life" av Viktor Ivarsson
  • nOO-maraton vinnare: "Vad är poängen" av Team Fyrklövern
  • nOO-maraton andra plats: "Redigeringen" av lag JAMFHKR