Region Gävleborgs kulturstipendiater och kulturpristagare 2016

Region Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier och kulturpris för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet. Kulturstipendier och kulturpris delas i första hand ut till enskilda utövare inom kulturområdet som är bosatta inom Gävleborgs län eller som genom sin verksamhet eller sin person har anknytning till länet. Vid ansökningstidens utgång hade 58 stipendieansökningar och sex förslag på kulturpristagare inkommit.
 
Kultur- och kompetensnämnden vid Region Gävleborg har vid sitt möte den 20 april beslutat att dela ut två kulturpris, i form av statyetter av konstnären Diana Andersson, samt sex kulturstipendier om vardera 25 tkr.

Kulturpriser

Region Gävleborgs kulturpris 2016 har tilldelats författaren och illustratören Jens Ahlbom, Hudiksvall

För många var kanske första mötet med Jens Ahlbom serien Kunskapens korridorer som publicerades i tidningen Vi under 1980-talet. Förra året kom boken Pelle och världsarvet. Här berättar Jens Ahlbom och författaren Ann-Sofie Jeppson den spännande historien om träslotten i Hälsingland. Med de egna berättelserna om Lukas och som illustratör av böckerna om Dagspöket, Mulle Meck och andra älskade barnboksklassiker har Jens Ahlbom tilldelats en av platserna i Barnboksakademin. Han också en alldeles egen plats i hjärtat hos alla oss som älskar barnböcker.
Region Gävleborg vill med kulturpriset 2016 uppmärksamma Jens Ahlboms stora insatser inom området barnkultur.

Jens Ahlboms webbplats

Region Gävleborgs kulturpris 2016 har tilldelats hantverkaren och pedagogen Barbro Olsson, Söderhamn.

Barbro Olsson är en genuin folkbildare. Med stort engagemang levandegör hon vårt kulturarv för oss Gävleborgare och för dem som besöker vårt län.  Att bevara och sprida kunskap om segelsömnad och repslageri är bara några exempel på detta. Föreningen Helsingeslöjd i Söderhamn, Söderhamns kust & skärgårdsförening, Fiskarmuseet i Söderhamn och föreningen Handslaget är några av de sammanhang där Barbros insatser som föreningsmedlem, pedagog och ambassadör är särskilt viktig.

Region Gävleborg vill med kulturpriset 2016 uppmärksamma Barbro Olssons betydelsefulla roll som förmedlare av och som viktig länk i det hälsingska kulturarvet.

Barbro Olsson, grimshararna@gmail.com 

Kulturstipendier

Region Gävleborgs kulturstipendium 2016 har tilldelats författaren Anna Jörgensdotter, Gävle

Anna Jörgensdotter har inspirerats av en grupp män som åkte från Gävle för att slåss mot fascisterna i Spanien på trettiotalet. Hon arbetar nu med en roman som utspelar sig i Gävle och i Spanien mellan 1936 – 1939. Researcharbetet medför mycket tid på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm och resor i krigets fotspår i södra delarna av Spanien. Enligt planerna ska romanen publiceras nästa år, 80 år sedan de flesta av de frivilliga reste för att delta i kriget.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Anna Jörgensdotter kan genomföra en planerad studieresa till Spanien, sommaren 2016.

Anna Jörgensdotters webbplats

Region Gävleborgs kulturstipendium 2016 har tilldelats konstnären Jonas Westlund, Umeå

Jonas Westlund vill efter sina studier på konsthögskolan i Umeå återvända till Gävleborg och skapa en plattform för sin konstnärliga verksamhet här. I sitt skapande intresserar han sig framförallt för den digitala samtiden. Han vill utveckla samarbeten med lokala konstnätverk, arbeta med utställningar, projekt och residens.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Jonas Westlund efter sina studier vid konsthögskolan i Umeå kan etablera sin konstnärliga verksamhet i Gävleborg.

Jonas Westlunds webbplats

Region Gävleborgs kulturstipendium 2016 har tilldelats regissören, manusförfattaren och skådespelaren Maya Lindh, Delsbo/London.

Maya Lindh vill utveckla sitt berättande som regissör genom en film om spelkvinnan Sigrid Wards liv och verk. Folkmusikkulturen är traditionellt mansdominerad men rymmer mängder av betydelsefulla verk av kvinnor. Sigrid Ward är en av få kvinnliga folkmusikkompositörer vars verk finns tillgängliga idag.  Projektet innebär bl a ett omfattande researcharbete och tid för manusskrivande.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Maya Lindh kan genomföra sitt projekt med att lyfta fram Sigrid Wards liv och verk.

Maya Lindhs webbplats  (mitt produktionsbolag i London)
Facebook 
Instagram: @mayalindh 
Twitter: @mayalindh

Region Gävleborgs kulturstipendium 2016 har tilldelats filmregissören Johan Bodell, Bollnäs

Vad vet man utomlands om Skogens Kol AB i Kilafors? Kanske lite mer nu än för några år sedan. Förra året visades nämligen Johan Bodells dokumentärfilm om Skogens Kol på filmfestivalen i Cannes.  Johan vill nu ta steget från kort- och dokumentärfilm till långfilm. Målet är att skapa en klassisk genrefilm som utspelas vid Bergvikens strand. Inspelning av filmen planeras ske i Kilafors sommaren 2016. Premiär sommaren 2017.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Johan Bodell kan förverkliga sina planer på en långfilmsdebut.

Johan Bodells webbplats

Region Gävleborgs kulturstipendium 2016 har tilldelats konstnären Lena Wennberg, Gävle

Frågan Vad ska vi äta? får olika innebörd var på jorden den ställs. Handlar det t ex om överflöd eller om brist? I Lena Wennbergs pågående sociala konstprojekt Vad ska vi äta? problematiseras och ställs frågor om samtidens konsumtionsmönster och hur de påverkas av  ekonomiska och kulturella faktorer. Projektet är flerårigt och innefattar research och insamlande av material i olika länder.  Arbetet delredovisas kontinuerligt med utställningar inom och utom Sverige. Lena söker nu medel för en arbets- och studieresa till England för fortsatt utveckling av konstprojektet.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Lena Wennberg kan utveckla och fördjupa sitt konstprojekt Vad ska vi äta?.

Region Gävleborgs kulturstipendium 2016 har tilldelats sömmerskan och slöjdaren Kristin Sundberg, Storvik

Kristin Sundberg vill utforska och lära sig den flera hundra år gamla tekniken att vattentäta textilier genom oljebehandling. Projektet ska utgå från lokalt producerat råmaterial. Utifrån dessa kommer Kristin att skapa en kollektion med fyra olika modeller av regnkläder: en cape, en jacka, en rock och en huvudbonad. Nyckelbegrepp i Kristins produktidé är Miljö, Natur, Mode, Konst och Hantverk. Resultatet ska redovisas i en utställning eller genom ett reportage.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till förverkligandet av projektet och till att Kristin Sundberg kan fortsätta att utvecklas som designer och hantverkare.