Till startsidan

Anpassa

Tillgänglighetsmål
Krav på webbläsare
Ändra textstorlek, färger och kontraster
Övriga webbläsare
Utskrift
Nya fönster - länkar
Uppläsning - talande webb
Kända tillgänglighetsproblem
Riktlinjer

 

Tillgänglighetsmål

All information och alla tjänster som publiceras på Region Gävleborgs webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Vissa grundkrav på webbläsare finns – se avsnittet Krav på webbläsare.

Att göra Region Gävleborgs webbplats fullt tillgänglig är ett kontinuerligt arbete, så det finns delar som ännu inte lever upp till denna målsättning. Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra vår webbplats. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar.

Krav på webbläsare

Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation.

Om din webbläsare saknar eller har otillräckligt stöd för CSS eller JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet, men du ska fortfarande kunna navigera på webbplatsen och ta del av innehållet.
Ingen webbläsare utestängs medvetet.

Ändra textstorlek, färger och kontraster

Region Gävleborgs webbplats använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Webbplatsen är även byggd för att kunna nyttja olika webbläsares inställningar för färger och kontraster. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorlek, färger och kontraster. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla, men så här gör man i de som är vanligast just nu:

Internet Explorer version 7 och 8
Firefox
Safari

Övriga webbläsare

I de flesta andra webbläsare går det att förändra textstorleken eller förstora hela sidan på liknande sätt. Om du är osäker på hur man gör bör information om det finnas i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Utskrift

Region Gävleborgs webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift.

På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet ändrat till serif-typsnitt och textstorleken anpassad för utskrift. Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Nya fönster - länkar

Länkar inom www.regiongavleborg.se, interna länkar öppnas inte i nya fönster. Länkar utanför www.regiongavleborg.se, externa länkar, öppnas i nytt fönster. Pdf-dokument öppnas i nytt fönster. När en länk öppnas i ett nytt fönster ska det vara tydligt angivet.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpple) i Mac OS X.

Uppläsning - Talande webb

Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter – eller helt enkelt hellre lyssnar än läser – finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst. Funktionen heter talande webb. Talande webb kan du ladda ner i datorn eller använda ett usb-minne för att använda. Läs mer om Talande Webb.

Kända tillgänglighetsproblem

Trots att vi strävar efter att vår webbplats ska vara fullt tillgänglig och följa alla relevanta riktlinjer finns det en del kända problem. Vi arbetar för att åtgärda dem så snart det är praktiskt genomförbart. Tills dess ber vi dig som inte kan komma åt information eller har problem med att använda en viss tjänst att kontakta oss för att få hjälp.

Om du upptäcker andra problem är vi tacksamma om du meddelar oss på webbredaktionen@regiongavleborg.se, så vi kan planera för att rätta till dem.

Riktlinjer

Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. 

Dela denna sida


Publicerad 2011-04-08
Uppdaterad 2011-04-08
Publicerat av webbredaktionen